用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園同升小學有關嗎?
go

幼稚園同升小學有關嗎? [複製鏈接]

幼稚園同升小學有關嗎?

係唔係好的or貴的幼稚園對升好的小學有莫大幫助??

+3金熱血 貢獻勳章

Re: 幼稚園同升小學有關嗎?

如果你報私校可能有幫助.

報政府或津貼就應該沒有關係.

現在小學第一輪係計分(?), 第二輪係抽籤. 同哪一間幼稚園或幼兒園都沒有關係, 除非那些幼稚園有直屬的小學.

仲要睇妳屋企係那一校網(電腦抽籤)。

咁我想問其實升小學係點樣計分架?如果我間幼稚園係無直屬小學,即係話睇彩數等派位?咁點解又有咁多人爭讀d”名校幼稚園”?

係﹐但係第一輪可以挎區(但係都唔睇成績﹐要攪珠(津貼))睇妳好唔好彩﹐第二輪仲要睇妳住邊區附近有無好小學(雖然都有得揀挎區﹐但係都係攪珠)﹐有係睇妳好唔好彩﹐如果第二輪都唔好彩﹐妳可以叫幼稚園校長幫妳寫封推薦信去心儀的小學試吓(今次要睇k2同k3啲成績﹐仲要面試)。又係睇妳好唔好彩。   
名校幼稚園多人爭﹐係因為佢哋大多都考直資同私立小學﹐亦有啲係想第三輪去試啲好好津貼小學。

Thank you Irene_BB.

我都有睇過教統局d資料,但係我連最基本:甚麼叫津貼學校,甚麼叫直資學校同私立小學都未搞清楚,請問你知唔知呢?   

我都係煩緊呢個問題, 因為幼稚園有直屬小學的唔多, 所以都唔知點去擇好  

Hi Ali_03,
這是我的理解...
1. 津貼學校: 全政府津貼學校,不用交學費;
2. 直資學校: 有政府補貼,但要交學費;
3. 私立小學: 沒有任何津貼。

1 --> 攪珠
2 & 3 --> 報名、interview、考試

希望幫到妳了解少少啦!

Sue,

Thank you very much.
但係我可以點樣先知道間學校係屬於津貼(係咪即係等於官立同資助學校)、直資定係私立小學呢?另外係時間上,係安排咗攪珠先吖(1.津貼學校),定係報名、interview、考試(2&3直資及私立小學)先呢?如果係2&3先,咁即係話我可以先報名考考自己心儀的學校先,唔得先再睇睇攪珠彩數都得。

麻煩哂!

the below web site hv the info about the primary school nature.

http://embhsc.hkedcity.net/primary/

Wingwing's Album :lalala: :lalala: :-) :-)

Ali_03

如果直資學校收咗﹐妳又選擇留位的話﹐感就無得攪珠(津貼)哪!
有啲私校收咗比咗留位費﹐都比妳攪珠﹐但係有啲私校收咗妳﹐會話比妳知佢哋會張這個小朋友的資料程上教育處﹐要妳揀要私校定係攪珠!

Thanks Irene_BB.   
‹ 上一主題|下一主題