用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小學面試(左丁山)
go

小學面試(左丁山) [複製鏈接]

九月一日學校開課,識得幾位70年代尾、80年代初出生嘅年輕女士,現在已經係媽咪,知道佢地非常緊張,一位有仔有女嘅X太更加話自己好stressful,喂,兩個仔女,請咗兩個菲傭分別照顧,連埋自己共三人,睇兩個細路,都話好緊張?想當年,X太嘅阿媽生咗七個,屈居一室,成家人衣食維艱,當然更無家傭幫手,X太阿媽有冇周身唔掂呀?大概30幾年前大家都唔識stress呢個字。

獅子山下有好多成功故事,X太七兄弟姊妹全部讀書生性,在平民學校逐個畢業,逐個考入大學,現在個個生活不愁,X太又嫁了有錢公子,對佢嚟講,銀紙不是問題,兒女讀書才是緊張根源,大女讀K3,上午讀一間國際幼稚園(九龍塘名校),下午讀一班技能訓練playgroup,細仔讀nursery,又上英語playgroup。開學咯喎,X太就左騰右騰,帶埋工人去接送放學,好辛苦咁話。

X太大學同學K哥有兒子四歲,得貝沙灣名校幼稚園錄取,話將來可以直升小學,興奮到極,隨即埋頭研究如何設立兒子教育基金,入到貝沙灣超級名校,每月需銀両過萬元,K哥雖係高級打工仔,還需供樓交稅,要支援父母,以示孝順,你估銀紙真係會自動碌埋嚟咩。

Y太就覺得自己個仔好有天份,平時精叻到極,讀九龍塘名校幼稚園成績標青,下定決心要為兒子搵一間一流小學。入小一要面試嘅噃,佢周圍去打聽,密集收料,在家每星期向兒子做一次模擬面試。8月29日,「星島日報」頭版報道「中華基督教會協和小學」三名老師涉嫌通水,將面試題目洩漏俾七名考生家長,被廉署檢控,於是立即買一份「星島」睇睇呢間小學嘅面試題,一睇之下,Y太大笑:「我個仔老早識答啦,咁普通,駛乜事先通水呀?」左丁山於是又睇吓,哦,原來係英文填充題:What is your name? How old are you? What do you like to eat?好簡單啫,再要讀英文如a computer、shoes、a zebra、a giraffe等,難唔到K3畢業生吖!讀中文字就難講,可能唔識,例如:同學、禮貌、打掃、圖書……等等。Y太話:「我個仔實識,但上星期佢去深水埗一間近年人氣急升嘅小學面試,唉,就真係考起,老師俾佢睇4幅照片,居然問佢:4人之中,那一人不是政府高官?我個仔話認得林鄭、梁特首,另外兩幅相冇印象,咁就唯有靠估,估錯咗呀!」嘩,好犀利,K3生已經要認識高官相貌,香港通識教育真係巴閉!

左丁山

0    0    0    0

考認高官果樣有乜用?

引用:考認高官果樣有乜用?

原帖由 ppmmbb 於 15-09-07 發表
考認高官果樣有乜用?
起跑線上學通識

朋友兒子去文中深水埗小學面試,曾被要求要認出唐英年和習近平. 朋友說,待兒子長大後知道中國領導人的時候,習近平都不知是否還在位!

朋友兒子去文中深水埗小學面試,曾被要求要認出唐英年和習近平. 朋友說,待兒子長大後知道中國領導人的時候,習近平都不知是否還在位!

叫阿仔認都唔得啦。

未睇閱兵時,阿仔應唔識習近平。唐英年應該唔識。

回覆:小學面試(左丁山)

我估計,認官員領導人,真正考的,不是孩子,是考家教,家長對孩子學識的重視程度。

其實幾可怕。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

深水埗小學指那一家呢?

Jane1983  估係英華  發表於 15-9-7 16:29

引用:考認高官果樣有乜用?

原帖由 ppmmbb 於 15-09-07 發表
考認高官果樣有乜用?
考的,不是要準確答案,而是孩子面對難題時的反應。孩子的反應可以睇到好多真性情⋯⋯總之學校想要的嘢並不是答中答應咁簡單啦!

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-09-07+發表考認

原帖由 Mario1234 於 15-09-07 發表
考的,不是要準確答案,而是孩子面對難題時的反應。孩子的反應可以睇到好多真性情⋯⋯總之學校想要的嘢並不 ...
如果孩子只擰頭話唔識,就一定冇分啦!但如果孩子唔識,但反問老師,點解一定是高官?有冇中官?低官?等等和老師有互動,就算唔識答案,也可能會加分。

MrBeast  Agree, 問海洋動物or even 火星人都得  發表於 15-9-8 06:09
andrew  答唔識不是更正常嗎?收一些給扭曲得不似孩童的老人精幹甚麽?  發表於 15-9-7 20:27

回覆:小學面試(左丁山)

這份壓力是自己找的, 怨得誰?

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-09-07+發表考認

原帖由 Mario1234 於 15-09-07 發表
考的,不是要準確答案,而是孩子面對難題時的反應。孩子的反應可以睇到好多真性情⋯⋯總之學校想要的嘢並不 ...
得五歲,考應變?識變通,多巧妙問題,未必係學校要的最佳學生。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:這份壓力是自己找的,+怨得誰? +

原帖由 skkeung 於 15-09-07 發表
這份壓力是自己找的, 怨得誰?
一個巴掌拍得響嗎?

annie40  agreed.  發表於 15-9-8 07:56

有所求,想入某間學校,要同幾千人爭,無辦法,唯有應戰。

現實係,真係有吾少家庭吾考學校,就抽獎,無欲則剛,可以好瀟灑。
‹ 上一主題|下一主題