用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青衣皇仁舊生會中學
go

青衣皇仁舊生會中學 [複製鏈接]

青衣皇仁舊生會中學

有何評價 ?

是否增值緊的中學 ?

校風如何 ?

Re: 青衣皇仁舊生會中學

03-04 收生:
15% Band 1
85% Band 2

唔知幫唔幫到你 ~
崇真幼稚園新聞組(歡迎各崇真幼稚園學生家長及其他人士加入,交流、討論及分享資料) 透過 NNTP 來瀏覽這個新聞組的網址是: news://my.newsgroup.com.hk/welcome.ttk 透過網頁來瀏覽這個新聞組及用來刪除文章的網址是: http://my.newsgroup.com.hk/?newsgroup=welcome.ttk

青衣區..八三之後就到佢...
聽講都好努力咁進步緊
青衣區都幾多媽咪揀佢

Thanks for brother & Nata !!

請問知唔知自行收生難唔難入 ?

另外交通方便嗎 ? (由荃灣市區去).

Nata 寫道:
青衣區..八三之後就到佢...
聽講都好努力咁進步緊
青衣區都幾多媽咪揀佢

以舊年收生計:
保良局八三年總理中學 97.5% Band 1 + 2.5% Band 2
東華三院吳祥川紀念中學 50% Band 1 + 50% Band 2
皇仁舊生會中學 15% Band 1 + 85% Band 2

我個人認為:
八三>吳祥川>皇仁舊生會  :
崇真幼稚園新聞組(歡迎各崇真幼稚園學生家長及其他人士加入,交流、討論及分享資料) 透過 NNTP 來瀏覽這個新聞組的網址是: news://my.newsgroup.com.hk/welcome.ttk 透過網頁來瀏覽這個新聞組及用來刪除文章的網址是: http://my.newsgroup.com.hk/?newsgroup=welcome.ttk

這三間皆是中中(實情是所有青衣的中學均是中中),八三和吳祥川可以收到咁多Band 1嗎?若真的如此,八三應該是英中(教統局正要求85%而已)!這些學校的宣傳資料會否有點自吹自擂?反而皇仁舊生會的料似乎較合理。

yuyumama 寫道:
這三間皆是中中(實情是所有青衣的中學均是中中),八三和吳祥川可以收到咁多Band 1嗎?若真的如此,八三應該是英中(教統局正要求85%而已)!這些學校的宣傳資料會否有點自吹自擂?反而皇仁舊生會的料似乎較合理。

中中轉英中有一定難度:
1) 不是以一年收生成績計
2) D先生由用中文教轉用英文教有一定難度
3) 轉左英中唔知仲可唔可以keep到會考成績

至於D資料準確性, 我覺得可信, 因為學校冇必要呃你, 我地亦只可以以呢D資料黎揀學校囉
‹ 上一主題|下一主題