用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 增值能力
go

DGS 增值能力   [複製鏈接]

香港兩大神校盡收天下尖子,SPCC 表現穩定,今年又出兩名超狀。反觀 DGS,已經連續兩年斷纜,分別何在?
   20    0    1    0

睇學校成績,係睇狀元數量,定係整體成績?
拘泥於狀元數量有何意義?

sainsbury    發表於 24-7-31 14:24
heidya    發表於 24-7-19 09:02
minichong28    發表於 24-7-18 10:26
kkhon    發表於 24-7-17 17:54
lemoncake88    發表於 24-7-17 13:05

回覆樓主:

也是指標之一,對不對?

DGS 幾乎吸納了全港女尖子,卻連續兩年沒有出狀元(其間其他學校卻出了女狀元),起碼反映在尖子培育方便有改善空間,你同意嗎?

jiljill 發表於 24-7-17 10:37
也是指標之一,對不對?

DGS 幾乎吸納了全港女尖子,卻連續兩年沒有出狀元(其間其他學校卻出了女狀元), ...

我估你啲千金未到高中, 當經歷過DSE就另有一番體會!

做到狀元除咗叻+勤力, 加上心理質素好及少少運氣㗎!

不過人哋已經出咗14位狀元
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-7-17 10:47

做到狀元除咗叻+勤力, 加上心理質素好及少少運氣 ...
認同,即唔係讀書好叻又勤力就一定中㗎!

gracelam 發表於 24-7-17 10:47

做到狀元除咗叻+勤力, 加上心理質素好及少少運氣 ...

佢哋未,但我考過 HKCEE/HKAL,當然明白叻唔一定做到狀元。

不過全港叻女任你揀,再比六年你去培訓,人哋先天條件無咁好嘅學校出到狀元你出唔到,唔係學校問題唔通關班學生事?

jiljill 發表於 24-7-17 10:52
佢哋未,但我考過 HKCEE/HKAL,當然明白叻唔一定做到狀元。

不過全港叻女任你揀,再比六年你去培訓,人哋 ...

你唔見EK大量分享係棄DGS擇CC㗎咩?~

mcl233 發表於 24-7-17 10:56
你唔見EK大量分享係棄DGS擇CC㗎咩?~

CC 係咩???

回覆樓主:

SPCC?

jiljill 發表於 24-7-17 10:37
也是指標之一,對不對?

DGS 幾乎吸納了全港女尖子,卻連續兩年沒有出狀元(其間其他學校卻出了女狀元), ...

但隔離post有人提到dgs去年有37人入到醫科,成績已經非常好。

heidya    發表於 24-7-19 09:03
kkhon    發表於 24-7-17 17:55

jiljill 發表於 24-7-17 10:52

不過全港叻女任你揀,再比六年你去培訓,人哋 ...

一定係學校問題啦,出14個咁少,明明可以多2一4個狀元。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

jaycee_mami 發表於 24-7-17 11:07
但隔離post有人提到dgs去年有37人入到醫科,成績已經非常好。

我無話 DGS 唔好,DGS 當然勁,幾乎全收級一女生,想差都難。

但比足六年你去培訓增值,結果(i)先天條件無咁好嘅學校出到狀元你出唔到,(ii) 你老對手依然年年出狀元,你唔覺得有點兒說不過去咩?

回覆樓主:

有時考試不是單憑實力就可以,小不點中文科是期未考試級一,據校史記錄,從未破例, 該學生DSE 必取5**   他卻在強項口試偶上意外失分。 作文2位評卷員,一位是8x, 一位是7×  最後第三位評卷員給出兩者中間低少少的分數,最終以一分之微得5* 老師同學都叫他上訴,但目的為本的他,已有足夠分數入讀心儀科目, 放棄上訴。 另一科通識, 平日水平一直都是5。 但出乎意外,有部份題目,他曾深入研習試做過, 落筆如有神,考完後,期望多粒星, 可以更接近大學該科要求的分數, 結果更神奇地取得星星。 他太會算計, 算準已夠分, 最後兩科, PHY 及 M2, 完全放棄溫習。  他由中一開始一直在校都是 1x 至 3x 名。 DSE 成績突破,取得中級馬禮遜獎學金, 每年2萬幾 X 6年。 所以說不能夠一試定學生平日高下。

jiljill 發表於 24-7-17 10:18
香港兩大神校盡收天下尖子,SPCC 表現穩定,今年又出兩名超狀。反觀 DGS,已經連續兩年斷纜,分別何在?
...
你成日又將愛變成恨!定曲線話俾人聽,DGS冇狀元,成績都好好呀?我認同㗎!

之前兩年SPCC 都無狀元啦.

今年DGS 5+好似又創新高了

SPCC 21,22斷,DGS 23,24斷,差唔多啫

回覆樓主:

另一位同屆的同學, 大家都公認是狀元無疑,他多年是級頭, 級一若干次, 期尾考試,物理超難的卷, 很多人不合格, 他卻能滿分。 但 DSE 他卻精準地取得5* 成為榜眼。 取得成績後即時離場, 不接受任何記者訪問。 他這科成績成為眾人疑問的焦點。

BACY 發表於 24-7-17 11:19
SPCC 21,22斷,DGS 23,24斷,差唔多啫
QC,另一間最有能力同CC爭仔既,都21 24都斷啦!

BSCYL 發表於 24-7-17 11:14
有時考試不是單憑實力就可以,小不點中文科是期未考試級一,據校史記錄,從未破例, 該學生DSE 必取5**    ...

DGS 並不只擁有一個「級一」,她有很多個「級一」。一兩個失手可以理解,連續兩年,每年幾十個「級一」集體失手?還是學校將太多精力放在非學術的項目上,而忽略了好好培訓尖子?

jiljill 發表於 24-7-17 11:31
DGS 並不只擁有一個「級一」,她有很多個「級一」。一兩個失手可以理解,連續兩年,每年幾十個「級一」集 ...

小學級一不能代表甚麼, 有的級一在中一已考100名過外, 而且整個中學階段, 各人取向不同,阿仔學校,有人醉心音樂, 校內成績一向都能站上台取獎學金,偏偏 DSE 就未見突出, 但想入讀的音樂科, 不影響他入讀任何校。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊