用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問去Exeter 讀 商科會計 foundation 好唔好? ...
發新帖回覆
go

[英國] 請問去Exeter 讀 商科會計 foundation 好唔好? [複製鏈接]

請問去Exeter 讀 商科會計 foundation 好唔好?亚仔如果留在香港就讀hkUSpace 的business HD
問了Agent 就介紹了Exeter foundation 。本人資料不多,請問有過來人嗎?
或者請問大家禆個意見🙏🙏
   0    0    0    0

Foundation 好waste $ &時間
要仔好自律讀書合格再上

fatcarol 發表於 24-7-23 20:00
請問去Exeter 讀 商科會計 foundation 好唔好?亚仔如果留在香港就讀hkUSpace 的business HD
問了Agent 就 ...

好奇問一問你個仔讀唔到Exeter IYO (International Year One)咩 以我所記得Exeter Foundation 同IYO 個收生要求係差唔多如果夠分入IYO 不如直接申請IYO. IYO 讀完嘅話就直升Year2

回覆樓主:

之前我仔經into申請exeter business foundation,等咗成個月都冇feedback,吹咗幾次agent,差唔多兩個月至話安排緊interview,之後可能又要等result,我總共apply咗差唔多有八間有foundation嘅大學,全部好快有feedback,所以最後我直頭唔interview佢了....

回覆樓主:

Exeter 嘅business係uk十大,你話好唔好?我老公個朋友uk local人,佢都好贊成我仔去讀exeter foundation,可惜我個仔可能未夠班

其實百貨應百客,先讀Foundation都唔係壞事,商科會計Foundation英國應該都多,可試下再瞭解一下,提提留意大學位置,如果近市中心會較好,日常支援較容易,係市郊地方真係會好唔方便,這對適應英國讀書都係一考慮點,加油呀

回覆 purpleok 的帖子

是的,真條系重新出發🤣🤣

回覆 Mok426 的帖子

我問下先,Agent冇講😂

回覆 CJCJ 的帖子

申請8間foundation 都用同一間Agent?

回覆 CJCJ 的帖子

謝謝,你個信息好正面,幫我打了一支補針👍

回覆 勇闖UK2023 的帖子

自己知自己亚仔事,就系想佢打好基础,再讀上去

fatcarol 發表於 24-7-24 16:40
回覆 CJCJ 的帖子

申請8間foundation 都用同一間Agent?

不是呀,我係先聽幾間agents講座大概聽下foundation啲detail,再攞咗佢哋嘅書仔,對應自己嘅要求同埋喜好,上討論區睇下啲資料,先淘汰某啲大學,之後有興趣再揀比較有交帶嗰兩間agents幫我分析同申請,into搞嘅幾間大學是我自己上網申請的,之後有佢哋嘅staff聯絡跟進

fatcarol 發表於 24-7-24 16:42

我也是這樣想(emoji)
我夠想個仔可以循常規途徑自己考入英國/香港大學啦.....

fatcarol 發表於 24-7-24 16:42

夠坦白,欣賞,支持!
打好基礎,有信心讀係好重要。

CJCJ 發表於 24-7-24 16:57
我也是這樣想(emoji)
我夠想個仔可以循常規途徑自己考入英國/香港大學啦.....
...

完全理解。
按照自己孩子能力和喜好去作最佳決定。

fatcarol 發表於 24-7-23 20:00
問了Agent 就 ...

Exeter 當地 CUG 學科排名10大

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings/accounting-and-finance

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings/business-and-management-studies

Poyau 發表於 24-7-26 12:59
Exeter 當地 CUG 學科排名10大

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings/a ...

LSE 的Account n Finance,入面科目除了AF,其他係精算及類似QFin 科目,怪不得排第一。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 CJCJ 的帖子

多謝你明白我

多謝大家回覆
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊