用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港人移民現「回流潮」? 本港國際學校插班生增 教界拆解 ...
go

港人移民現「回流潮」? 本港國際學校插班生增 教界拆解... [複製鏈接]

新學年尚未展開,教育界近日已非常熱鬧,不論是初中宗教課指引要求學生「明辨媒體」,抑或公社科的性教育教材均引起熱議。另一邊廂,本地的國際學校也同樣「熱鬧」,據聞新學年申請插班的學生顯著增加,當中為數不少是近年移居海外後回流的家庭。

修例風波後,不少港人因不適應香港新政治環境,或稱「為下一代」而選擇移居海外。隨時間過去,移民面對的各種問題如就業、教育、生活質素、文化差異亦陸續浮現,朋友圈或網上不時出現回流討論,但大多是低調行事。

有在本地大型國際學校任職的人士透露,今年申請入學的學生或插班生中,不少是持永久性居民身份證的港人,過去兩、三年在英國或加拿大讀書,他們屬土生土長,早幾年決定移民、現回流的港人家庭。亦有辦學團體管理層指,旗下名校有不少學生想插班,也不止是「高才通」的子女。

立法會議員、教聯會鄧飛確認聽到類似現象,惟暫未掌握具體數字,相信未至於非常大規模。據他了解,這批回流學生當中許多家庭於未移民前,子女都是就讀本地傳統名校、Band 1中學等,家庭有一定經濟能力,其後舉家移居海外,回港後卻無法讀回程度相若的學校,於是轉向國際學校就讀。

他指這些家庭回流的成因眾多,包括父母不適應當地生活,或不滿當地教育狀況。他坦言香港中、小學生要融入海外學制並不容易,其中在英國要入讀一流名校學費是天價;倘入讀公立學校,教育部門則一律以外國人看待,安排與其他非英籍的學生一起就讀,例如中東裔、非裔、南亞裔等,與英國本地人待遇完全不同,可能有香港家長會有微言,或覺得文化差異太大,索性帶子女回港就學。

立法會教育事務委員會副主席周文港指,不確定回流讀國際學校現象是否普遍,但自「高才通」計劃開通以來,本地無論公、私立或是國際學校,都出現不少插班生,部分學校一學年插班生可達30、40人,若部分是回流港人也不足為奇。他又指,近年不少歐美國家民粹主義抬頭,港人移居後或會覺得難以融入當地,因而有其他打算,「可能大家終究都覺得,香港是個好地方」。

但亦有官場中人指,疫情期間本地部分國際學校流失學生,但自通關、高才通推出以來,本地較一線的國際學校,學位已供不應求,插班亦不是容易,始終學校要審視學位、學童程度等因素決定,相信即使一時間有較多回流學生,亦可能是個別幾間學校的現象。

教育局回覆表示,新學年未正式開始,暫未有相關數字,而國際學校屬私校,以自負盈虧和市場主導模式運作,在收生安排有自主權,國際學校的整體學生人數在過去數個學年一直保持平穩。

有議員私下說,約10多萬港人循BNO移民英國,當中有多少經深思熟慮,又有多少是「人走我又走」,沒充分了解當地教育制度,大家「心照」。他說本港教育政策固然有可改善之處,但若覺得移民海外子女就必然得到滿意的教育,也未免想得太簡單。

0    0    0    0

又高才又回流, 咁咪迫爆香港

cafeva 發表於 24-8-29 09:55
又高才又回流, 咁咪迫爆香港

人.好現實.

邊度搵到食.
邊度玩得開心.
邊度最安全.
邊度落到腳.
邊度有未來.

唔使爭.好悶
要爭.又話要公平?同時又話要優勢?

stillgood20 發表於 24-8-29 10:48
人.好現實.

邊度搵到食.

特區政府2021年公布港人人均居所樓面面積為十六平方米,落後全球先進城市,不僅只達紐約的三分之一,也僅及香港「搶人才」主要競爭對手新加坡、倫敦的一半,更敗給住宅出名狹小的東京;另外全港逾二十萬劏房戶居住面積只有6.6平方米,比赤柱監獄「水飯房」單人囚室的八平方米更細小。2023年6月11日

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E5%B1%85%E4%BD%8F%E9%9D%A2%E7%A9%8D%E7%B4%B0-%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E3%80%8C%E4%B8%89%E9%82%8A%E8%90%BD%E5%BA%8A%E3%80%8D%E7%9A%84%E8%BF%B7%E6%80%9D-032954558.html

仲唔係迫爆?! D 租已經升上天啦!

唔知係咪真既呢?

要fact check 先,不然由翻車。

鄧飛咁左食咗誠實豆沙包,都講不是太多,我信佢多過屈怪獸。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-8-29 12:14
要fact check 先,不然由翻車。

鄧飛咁左食咗誠實豆沙包,都講不是太多,我信佢多過屈怪獸。

冇錯,不見有數據顯示插班生當中有多少是優專才、多少外國回流、有多少是香港在讀。
插班人數多咗都有音樂椅效應,見早幾年咁多朋友同學插班成功,加上每個星期都有新的教育新聞,自己學校老師turnover…. 等等的各樣因素,港人插班人數增加好正常。

cafeva 發表於 24-8-29 11:21
特區政府2021年公布港人人均居所樓面面積為十六平方米,落後全球先進城市,不僅只達紐約的三分之一,也僅 ...
真真假假好難判斷。相信嘅話就係真,唔信嘅話乜都係假。上帝嘅字典入面得一個字:「Yes 」。信不信就由諸位。

流浪地球 發表於 24-8-29 12:35
真真假假好難判斷。相信嘅話就係真,唔信嘅話乜都係假。上帝嘅字典入面得一個字:「Yes 」。信不信就由諸位 ...
上帝字典.你都識用!
厲害.

RainyRice 發表於 24-8-29 12:30
冇錯,不見有數據顯示插班生當中有多少是優專才、多少外國回流、有多少是香港在讀。
插班人數多咗都有音樂 ...

你做教育界,你會睇到好多嘢。

其實睇清楚個報章標題有個“?”,係回應某人係大台的言論。而某人嘅言論有幾準,有幾真,大家心中有數。

如果有證據,區長立即撲出嚟講“喜訊”。政府仲搞乜搞高才通,低財通。

2jkidsfather    發表於 24-9-1 20:07
2jkidsfather    發表於 24-9-1 20:06
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

身邊又有兩個家庭將帶小朋友移英美,暫時冇人回流。

RoseRosa 發表於 24-8-29 15:15
身邊又有兩個家庭將帶小朋友移英美,暫時冇人回流。

剛剛數一數,19年之後有22個朋友移居外地。

地點
英國 1 2個
澳洲 4個
加拿大 3個
美國,德國,新架坡,日本各1個。

學歷
博士2个
硕士 6个
学士 13个
高中 1个

专业人士 7个,律師,醫生,飛機師,CFA,工程師,會計師,精算師。

有小朋友家庭12個。

2個家庭係去退休。

还未有人回流。

身邊識嘅人都未有人回流。

但很多幾年前走嘅“朋友”“同事”怨氣極重,到每年回港時,往往寸寸貢話留港的人“很慘”、“無能力的人先要留香港”、“留香港d細路睇見都慘,讀書壓力咁大”
移民的人當中,很多人失業,開始聽佢哋講 “到時仔女浸好咗英文咪返嚟香港做嘢,已叻過晒留香港d人,仲可以考高級公務員,英文已掂過晒留喺香港讀嗰d啦...‘’
呢d幾難聽、幾囂張嘅說話都從討厭香港的移民人士聽過。

真心祝福他們在香港外過得很好,不要撈唔掂就回來扮勁

TAIOU4    發表於 24-9-2 13:46

Soming 發表於 24-8-31 12:59

但很多幾年前走嘅“朋友”“同事”怨氣極重,到每年回港時,往往寸寸貢話留港的 ...
把口係別人度.
笑吓.
咪算lol.

開唔開心.
自己知.

做好自已.

回覆 stillgood20 的帖子

純粹覺得某些人‘’得意時‘’都唔駛說話太盡太囂張,人人有得意或失意之時,佢哋亦有很多人失意時要回港求收留。
留港的人原因很多,有很多是一片盡孝之心

又未聽過移咗民嘅朋友講咁刻薄嘅說話,真係要慎重選擇朋友。話時話,怨言真係唔少,主要係罵政府收税高,左膠woke 當道,但對教育絕大多數持正面態度。

香港人得天獨厚,可以隨意選擇留港離港,或攞其他國藉後回流就業,以前只有高官大商家企業高層有此待遇,好多人好羡慕㗎。

Soming 發表於 24-8-31 13:48

純粹覺得某些人‘’得意時‘’都唔駛說話太盡太囂張,人人有得意或失意之時,佢 ...

孝心!

話說太太的唐妹一家移民.
叔父沒有跟隨.

過去.外父在世時. 他會過時過節.家庭聚會.都算他的弟妹一份.

現在.我做: 大當家.

過節就十二.三人以上.

還把做節氣氛.
拍照即時傳往國外.

Soming 發表於 24-8-31 12:59

但很多幾年前走嘅“朋友”“同事”怨氣極重,到每年回港時,往往寸寸貢話留港的 ...
補充一下:
什麼人.什麼態度.什麼德行.
是個人的事.
跟移民無關.
當然.有能力移民. 但係.德行有問題.
是個別例子.

現實.特別是現今日子.
識多幾隻英文.
叫做叻?
真係.唔認同.

akys 發表於 24-8-31 13:52
又未聽過移咗民嘅朋友講咁刻薄嘅說話,真係要慎重選擇朋友。話時話,怨言真係唔少,主要係罵政府收税高,左 ...

孩子教育兼想人生多個選擇而移民嘅人唔少。

Soming 發表於 24-8-31 13:48

純粹覺得某些人‘’得意時‘’都唔駛說話太盡太囂張,人人有得意或失意之時,佢 ...

有很多朋友係父母唔想走,為盡孝心,焗住留低,不然的話更多人走。

ANChan59 發表於 24-8-31 19:35
有很多朋友係父母唔想走,為盡孝心,焗住留低,不然的話更多人走。
呢個情況都唔少,大概孩子都大哂,父母又年老,自己走唔走無乜所謂,送走孩子出去闖?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊