用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才和德望面試後學校感覺
發新帖回覆
go

優才和德望面試後學校感覺 [複製鏈接]

優才感覺懂得presentation,學校介紹片用心包裝,接待的學生自信得體
學生應該讀得很開心,可能學術會差一點

德望傳統名校感覺
嚴肅不花巧,接待的同學比較內斂和緊張
學校介紹片只是普通的表演
學校走傳統讀書路線,學術肯定強勁

兩間風格完全不同,就看自己孩子需要
   0    0    0    0

(我個女讀緊優才高小)

100%同意你對優才的看法, 尤其是最後一句.

motiondesign    發表於 6 天前

回覆 babylifeworker 的帖子

對,各個學校的風格不一樣,各位家長可以了解下是否適合自己家庭和子女再入讀,以免錯配六年。冇話邊間學校絕對好或唔好,只有是否適合。

babylifeworker 發表於 24-8-29 13:51
優才感覺懂得presentation,學校介紹片用心包裝,接待的學生自信得體
學生應該讀得很開心,可能學術會差一 ...

係咪呢兩日係面試日? 暑期都未放完咁早就面試啦?

babylifeworker 發表於 24-8-29 13:51
學生應該讀得很開心,可能學術會差一 ...

優才(emoji)得marketing,接待的學生似係揀出來,當然揀最好的同學仔啦!
德望感覺係随便揀同學幫手。

優才小學一定開心啲 中學就⋯⋯

HK-CR7 發表於 24-8-30 08:49
優才小學一定開心啲 中學就⋯⋯

德望讀中小學都好開心

catf2 發表於 24-8-30 14:07
德望讀中小學都好開心

呢兩間一定揀德望 想要成績好一定會谷 優才小學happy過後都係要面對現實

當年最深印象就係簡介會做嗰場show 講到明無咩功課 好開心
不過最煩都係要家長上堂 講一大堆無謂野 咩九型人格 仲要做功課 可憐嗰啲waiting 搞一大輪都無offer, 真係攞黎搞

motiondesign    發表於 6 天前

回覆樓主:

持平d講,一間有歷史有校友有地位,一間新派直資無背景無歷史,優才唔靠包裝點令你係一堆直私學校入面記得佢?

優才位唔多,每年只收65男+65女=130人。今年申請創新高>5k. 我諗如果自問面試表現不入top 1k, 又對學校感覺一般討厭上家長課,就唔好迫自己上堂然後又鬧學校攪無謂野啊。全屬自願,可以唔上堂架。

catf2 發表於 24-8-30 14:07
德望讀中小學都好開心

同意。
冇讀過小學,但以外考生考入中學,兩年多也超開心

回覆 jesswu 的帖子

德望小學兩個小朋友都讀得開心
一個參加運動校隊, 每年代表學校參加學界比賽, 見下世面, 比賽前、暑假都有training camp + overseas trip, 好開心
另一個參加orchestra, 成日有得表演、比賽, 雖然都練得辛苦有要求, 但年年贏一堆獎, 有付出有收穫

小朋友每次測驗考試前溫習2星期, 平時只係做晒功課就得, 輕輕鬆鬆跟到大隊

小朋友幫過手招呼小一面試, 基本上高年班報名就可以參加, 無經過selection
所以小朋友有啲好presentable, 有啲怕醜少少都好正常, 老師都俾佢地當做學習機會

yianleen 發表於 24-9-2 10:51
小朋友幫過手招呼小一面試, 基本上高年班報名就可以參加, 無經過selection
所以小朋友有啲好presentable,  ...
Yes. 基本上你肯做就得。當年亞女好鐘意幫手做義工,話好玩好開心

Lightwriter 發表於 24-8-31 02:55
持平d講,一間有歷史有校友有地位,一間新派直資無背景無歷史,優才唔靠包裝點令你係一堆直私學校入面記得 ...

講得好好👍🏻學校根本就係唔同路 一路追求學術深嘅就應該去揀德望~

yianleen 發表於 24-9-2 10:47
回覆 jesswu 的帖子

德望小學兩個小朋友都讀得開心

如果無運動音樂特長,成績普通會變透明人?

snowiemama 發表於 24-9-4 22:58
如果無運動音樂特長,成績普通會變透明人?

我小朋友正是冇運動音樂特長,成績普通。
係咪隱形人視乎隱形人的定義。我諗我小朋友都算做半個透明人,在學校眾多頒獎項目中很少有份上台。但同學朋友一大堆,成績好成績較弱,都打成一片,不分彼此。老師在班上認識每一位同學,高分低分的都一視同仁。
但如果想做風頭躉,當然最好有特長表現比較突出。
(利申:中學部用家)

其實都有GH同學決定唔參加任何活動, 自由選擇
但應該總有一兩項係小朋友鐘意既活動!因為真係好多選擇,通常我見係選擇困難症既多啲

例如音樂, 就算唔入學校樂團, 學校都有合唱團同樂器班可以參加, 小中大提琴, 長笛巴松, 敲擊樂....咩都有

運動隊有啲分比賽組、訓練組, 初學者可以練下先

仲有制服團隊、現代舞、芭蕾舞、Campus TV拍攝隊、MC主持。。。

catf2    發表於 24-9-5 17:02

發表於 5 天前 |只看該作者
HK-CR7 發表於 24-8-30 14:51
呢兩間一定揀德望 想要成績好一定會谷 優才小學happy過後都係要面對現實

當年最深印象就係簡介會做嗰場sh ...

Agree,同埋小學就開始谷的話會易啲適應。小學開心過後中學要谷返,感覺仔女會較難適應

發表於 4 天前 |只看該作者
回覆 babylifeworker 的帖子

如果俾我揀,一定係德望
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊