用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在香港用DSE成績,比較在英國本土讀書用用Alevel 成績 ...
go

[英國] 在香港用DSE成績,比較在英國本土讀書用用Alevel 成績 [複製鏈接]

假設兩個都是非本地生身份,去爭英國大學優勢有冇大分別?正考慮一家人去留問題😭
(順便問埋:DSE中文科不合格會否影響競爭英國大學?)
   4    0    0    0

unit18 發表於 24-9-10 18:57
假設兩個都是非本地生身份,去爭英國大學優勢有冇大分別?正考慮一家人去留問題😭
(順便問埋:DSE ...

不如考慮下那個制度孩子會發揮得好D,取高分機會高D,始終英國收生都睇成績

至於大學收生,有睇electives, 有要求dse core分數,你要去大學網頁check 下

回覆 poonseelai 的帖子

若果留喺香港讀,經濟方面好啲,個人覺得各方面的支援會充裕啲。至於去到英國,都唔係什麼名校,只係入一般私校。所以想知道本地DSE成績與當地A-Level學生成績,競爭起上嚟有什麼分別。你話制度邊度好,講真英國真係去到先知。

用DSE 定A Level 個人覺得影響唔大,邊個制度下可以取得更好成績比較實制。而家去英國讀私校比以前貴咗好多,尤其1月開始要加VAT 既20%,另外大學亦非常之貴,考慮經濟因素之後就問下孩子想去邊度讀。

unit18 發表於 24-9-10 20:57
回覆 poonseelai 的帖子

若果留喺香港讀,經濟方面好啲,個人覺得各方面的支援會充裕啲。至於去到英國,都 ...

唔係英國教育制度,係AL and dse兩個考試制度,例如一般偏理科孩子可能AL適合D,只需考3科或4科理科

你孩子幾大?如未到高中考慮又唔同

英國有好多大學,你目標係入到就得定要入大部分人認為最top嘅幾間?

unit18 發表於 24-9-10 18:57
(順便問埋:DSE ...

請問 DSE 選修什麼
如唔計中英文 數Core+M1/2才算1科
2X+M1/2 或 3X 才夠三科AL equiv.
即使夠三科AL equiv. 亦可能要332A

呢個我唔係好明白,可唔可以解釋一下?

poonseelai 發表於 24-9-10 21:27

唔係英國教育制度,係AL and dse兩個考試制度,例如一般偏 ...

剛上中三,未選科。當地學費當然貴,仲係未必係好好嘅水平,仲未計靠被動收入維持生活而繳交的稅項
目標方面,你問我,當然係想入英國十大

unit18 發表於 24-9-10 22:28
呢個我唔係好明白,可唔可以解釋一下?

大學據三科AL(唔計中文)成績收生
考DSE的話要有三科AL equiv.
數學普遍要Core+M1/2才算1科
所以基本上要2X+M1/2或3X才夠三科

unit18 發表於 24-9-10 22:31
剛上中三,未選科。當地學費當然貴,仲係未必係好好嘅水平,仲未計靠被動收入維持生活而繳交的稅項
目標方 ...

其實係想完成HKDSE先去英國讀大學?定係考慮緊移民,孩子會在英國讀書?

目標方 ...

我孩子讀完小學已到英國升中,現在讀緊大學。我從來都唔會用大學ranking去局限自己孩子,佢讀到,佢比心機,佢讀得好,入邊間我都支持。

你mix左去幾樣野:“貴” “入英國十大” “去留問題”,變得好複雜下。

目標方 ...

請問英國10大指G5及那些

Poyau 發表於 24-9-10 22:39
大學據三科AL(唔計中文)成績收生
考DSE的話要有三科AL equiv.
數學普遍要Core+M1/2才算1科
唔好意思,2X or 3X 即係咩意思?

unit18 發表於 24-9-10 22:53
唔好意思,2X or 3X 即係咩意思?

X 指 DSE 選修科
3X+M2 例如 Phy Chem Bio 及 M2
2X+M1 例如 Econ Geog 及 M1

TTEE1819 發表於 24-9-10 22:45
我孩子讀完小學已到英國升中,現在讀緊大學。我從來都唔會用大學ranking去局限自己孩子,佢讀到,佢比心機 ...
冇錯係好複雜,一家人去留問題,涉及好多嘢,例如將來夠唔夠錢、而家犧牲啲乜嘢去換取啲乜嘢嘅問題。所以我發問呢個問題,睇吓值唔值得咁做。

講到尾都係錢嘅問題,我承認。賺多幾年錢就係幾年錢,我唔係為自己,係為成個屋企嘅將來,屋企裏面多幾個錢,選擇就多好多,所以我想搞清楚留喺香港讀書嘅前途問題,同個仔解釋清楚。

回覆樓主:

我個人覺得用DSE成績入uk top u 比A Level難。主要原因是DSE中、英英國大學唔計,數又要加埋M1/2先計,變咗一定要讀3X。但除非一早放棄hk升學/工作,否則中英數三科DSE都要兼顧。即是6科都要攞勁top 成績,所以比A Level只讀3科難。但,如果我仔當年讀year 10要俾20%VAT, 我係唔會考慮去英國。唔係有無錢,係值唔值。

unit18 發表於 24-9-10 23:01
冇錯係好複雜,一家人去留問題,涉及好多嘢,例如將來夠唔夠錢、而家犧牲啲乜嘢去換取啲乜嘢嘅問題。所以我 ...

點解要離開自己最熟悉嘅地方?
手上有幾多子彈帶去英國用?
去到英國,你會接受再高稅低薪嘅情況?
是否全家同一諗法想去英國?

好多野要考慮,錢多錢少係重點。我好多朋友帶孩子去英國生活,目的係為下一代,我非常支持。我部分嘅朋友都係搵到錢,帶一大舊錢去英國,另外猛猛緊只帶兩三百萬左右嘅,都有朋友係甘。手緊的,佢地唔會讀私校,讀state school,亦唔會只想讀十大,我朋友跟仔解釋得好清楚,因錢唔多,所以只能在同一個city 讀大學。

你要諗清楚,唔好急,好易作出錯誤決定。

SIYip 發表於 24-9-10 23:15

我個人覺得用DSE成績入uk top u 比A Level難。主要原因是DSE中、 ...

我也是,假如當年加20%VAT,我都唔會孩子出國,在香港讀國際學校吧!

不過如果無金錢嘅考慮,我超鼓勵人出國升學,擴闊視野,英國GCSE和GCE兩個課程真係好嘅學制,我孩子非常適合,GCE專攻Sciences 和Math,得心應手。

unit18 發表於 24-9-10 23:05
講到尾都係錢嘅問題,我承認。賺多幾年錢就係幾年錢,我唔係為自己,係為成個屋企嘅將來,屋企裏面多幾個錢 ...

其實我一睇你講一兩個posts就估到錢係問題。

如果你接受到孩子到左英國唔讀私校,又唔一定讀到十大,甘會用少d錢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊