用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕機票好貴呀 !!
發新帖回覆
go

[英國] 聖誕機票好貴呀 !! [複製鏈接]

發表於 7 天前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印
剛剛才知道阿仔CALENDER, 即刻CHECK 下XMAS 機票來回, 要GBP 25xx

3    0    0    0

發表於 7 天前 |只看該作者
kochiyee 發表於 24-9-11 16:08
剛剛才知道阿仔CALENDER, 即刻CHECK 下XMAS 機票來回, 要GBP 25xx

咩日期甘貴呀?
坐轉機囉,我估會平一點。

If for bigger child , can take Qatar or Emirates  Cheaper

咁貴?應該唔使咁貴,呢個價錢就唔使買住或者買轉機嘅。卡塔爾幾好。

GIPW 發表於 24-9-11 17:47
If for bigger child , can take Qatar or Emirates  Cheaper

請問 Q 同 E多唔多改起飛時間呢? E 好不好的?

發表於 6 天前 |只看該作者
GIPW 發表於 24-9-11 17:47

新手未試過請問行李係唔係即話阿聯酋同卡塔爾airline, 英國轉香港 個閘口難唔難搵

marcuseunis 發表於 24-9-12 00:33
新手未試過請問行李係唔係即話阿聯酋同卡塔爾airline, 英國轉香港 個閘口難唔難搵
...

好易搵,行李直飛香港! 但係貴好多,隨咗疫情時平d吾會平BA好多*

邊有咁貴?Lufthansa 12/15號返 1月10號走都吾駛一皮,12/10前返仲平兩三千* 行得又近!

DOCTORGG 發表於 24-9-11 23:24
請問 Q 同 E多唔多改起飛時間呢? E 好不好的?
2間都唔差,少改時間少延誤,亦好少可有咩工業行動,不過亞聯酋唔平,佢嘅價錢可以買到英航直飛啦,轉機既卡塔爾平D,又或者Lufthansa 都唔貴。

仔聖誕回港買咗Finnair

jindui 發表於 24-9-12 12:07
仔聖誕回港買咗Finnair

我也有想過 F, 但怕因大雪停開。而且F 也不平,班次不密。所以否決了。

yuyueng 發表於 24-9-12 08:55
2間都唔差,少改時間少延誤,亦好少可有咩工業行動,不過亞聯酋唔平,佢嘅價錢可以買到英航直飛啦,轉機既 ...

L 同 Swiss. 常常改時間。

marcuseunis 發表於 24-9-12 00:33
...

阿聯酋閘口唔難搵,但亦唔好預太忟,揀航班時最好兩程時間隔長小小。因為杜拜機場太大,阿聯酋又通常坐A380,落機有可能會等得耐,就算細機都未必快!我上星期由曼谷搭咗架777經杜拜轉機,架機唔係好滿,去到杜拜都好快落哂客。問題係架飛機仔唔知係咪停咗好遠,我哋搭咗成20分鐘shuttle先去大樓,落車後行去排隊過安檢,咁啱又打哂蛇餅,幸好閘口唔係行好遠,不過我哋由落機去到閘口都花咗一個鐘頭!

其實轉機出入英國係好多選擇,以阿聯酋為例,每日由杜拜來回香港可能只有一兩班!但由英國出發去杜拜就有非常多班次,而且其他城市都有國際機場,曼城伯明翰都可以搭阿聯酋,未必一定要去倫敦,其他航空公司都係!

我覺得間間都係差唔多,反正搭長途機都係食瞓或者睇戲啫,D細路都十幾廿歲,又識英文,,最緊要係幫呀媽慳錢嘛!總之同一個日期,睇吓邊D就到啱時間地點,邊間抵就搭邊間。不過邊間都好,你買機票時,最好直接上返航空公司網站買,無論飛兩程或三程先返到香港都好,都要選搭返同一間公司,咁就算唔好采上一班有咩delay ,航空公司都可以搞得掂。而且噏得出嗰幾間航空公司都可以將行李由英國直掛到香港。
8-)

如果又想平,轉機又容易(機場真係細),可能芬蘭航空適合你

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 FNN 的帖子

一月十號先走可能平D, 多數都係一月六日前貴....

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 FNN 的帖子

一月十號先走可能平D, 多數都係一月六日前貴....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊