用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB 學校要讀得好, 其實也要靠課後自己教,對嗎? ...
go

[小學] IB 學校要讀得好, 其實也要靠課後自己教,對嗎? [複製鏈接]

發表於 前天 13:45 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

小朋友讀IB school, 由幼稚園K1開始,而家已經小學year 1,
但so far 我見課程好似都好鬆散,
中文同數學直頭係誇張,一定課後要自己跟。

否則連日常知識都好難同小朋友傾(學校year 1 math class 仲教緊1-20, 我連出街買嘢,都好難同小朋友解釋邊啲叫做貴、平啲、價錢爭幾多?)

(英文係教得係唔錯嘅,好多時間閱讀同埋做project , present 個d)

Art 亦都全無技巧可言,全部art work 返嚟都係畫一兩筆喺張紙,冇教構圖、顏色配搭嗰啲。
真的完全自由發揮。

雖然我見過之前有家長喺度分享過小朋友大左係IB 狀元,
而且從小已經係讀國際學校從來冇補習,
但我開始覺得,
其實狀元都不過係
小朋友本身好醒+ 媽媽課後花很多時間+心機教。
所以國際學校要讀得好,
其實也要靠課後自己教,對嗎?

對於啲一般能力嘅小朋友(你教佢就識,唔教佢唔會無啦啦識嗰種)
父母又要返工,
其實係咪都係讀返啲structured, 學術有返咁上下要求嘅國際學校比較好?
IB 尤其係early years program, 是否冇我想像中咁理想?
有冇在職家長分享吓?

4    0    0    0

發表於 前天 18:49 |只看該作者
sabsab122 發表於 24-10-4 13:45
小朋友讀IB school, 由幼稚園K1開始,而家已經小學year 1,
但so far 我見課程好似都好鬆散,
中文同數學直 ...

我明白你嘅感受同無奈。IB PYP 好睇學校點編排課程㗎,深淺程度間間IS都唔同,有D academic D嘅IS直情唔用PYP,就算CDNIS同VSA都係行PYP,佢地學嘅嘢都深過ESF,不過最困難係轉到去學術高要求D嘅學校,轉唔到自己又無時間教就唯有外補打基礎(emoji)(emoji)

發表於 前天 20:20 |只看該作者
我買math and Chinese workbook 我女隔日做,始終細過要有好的基礎。英文學校冇教grammar, 最近要外補writing, 因為底唔好上high school 好難追,IB requires good writing skills.

發表於 前天 23:10 |只看該作者

回覆樓主:

其實我都同意㗎,IB更需要家長投入,不過佢就Offer咗一個自由度,唔使俾學校嘅功課控制你嘅學習進度。我都識ESF狀元級數畢業生,睇住佢出世,真係知佢冇補過習。佢其實係資優生,但係考幼稚園嘅時候好多名校都唔收,因為佢唔講嘢。每個小朋友學習步伐都唔同,我覺得你咪按自己步伐教自己嘅小朋友囉,有啲人鍾意透過閱讀嚟學習,有啲鍾意買練習做,隨你鍾意啦。ESF根本好多人都超前學習,冇所謂㗎。我成日聽人講升上中學會有好大個gap,小學完全hea讀嗰啲升上中學真係會追唔上。

發表於 昨天 02:20 |只看該作者
我都遇著同你問題一樣 我女讀國際幼稚園讀完 只能講佢係講得一口流利英文之外 其實好好似無乜得著 佢間幼稚園本來係一絛龍上中學 我都同佢轉校 去到pre k 返學已經成日話好悶 因為真係每日返學都係玩咁滯 我依加睇返 真係太浪費時間 佢同轉校 直頭係文盲咁 好大獲 好多嘢一㐄自己跟返 教佢畫簡單嘅圖案 要練好多寫字

發表於 昨天 07:54 |只看該作者
mandy_ng207 發表於 24-10-4 23:10
其實我都同意㗎,IB更需要家長投入,不過佢就Offer咗一個自由度,唔使俾學校嘅功課控制你嘅學習進度。我都 ...

好同意你嘅分享。

IB school 如在大海習泳,家長睇少眼都唔得。

我從來不是「放養」式,只是在補習的問題上覺得小學階段的學習,沒有需要靠補習,家長自家可以應付。都係多練習寫字、背乘數表、做補充練習咁,從小讓佢習慣做家課,由每日10分鐘開始,按年遞增時間,到Y5左右,學校多功課就減少自家派發的家課就是。呢個程度至少keep到少少底。

另外就係俾好多空間佢閱讀同做運動、學音樂。

讀IB school的孩子”self discipline”跟”knowledgeable “同樣重要,知識可以透過不同途徑去學,但紀律就靠自小培養,家長要搵自己嘅方法。因為上中學之後,學生要做好時間管理,才能應付大量的功課、活動同學習。

發表於 昨天 09:07 |只看該作者
lovelysnake 發表於 24-10-4 20:20
我買math and Chinese workbook 我女隔日做,始終細過要有好的基礎。英文學校冇教grammar, 最近要外補writi ...

你個女肯做好好呀,唔會話學校無要求就唔做。請教writing係邊度補呀?

發表於 昨天 10:54 |只看該作者
多謝Radiomama無私分享。
其實我自己在仔仔幼稚園和初小時也放養過幾年,加上疫情在家上課我無法陪伴,我仔到Y4時寫字都寫到打風咁。意外的是轉校到ESF後老師竟親自執整齊阿仔啲字,佢覺得呢樣野比spelling更重要。
去咗ESF兩年多少少,覺得學校真係有用心和能力去培養學生的self motivation 和責任心,之前嗰間British curriculum school係做唔到。
無可否認ESF嘅學術係IS中比較淺,我哋去考寄宿中學都發覺阿仔無乜競爭力。不過學校俾咗佢一個好嘅learning attitude,佢肯跟我學,好快就追返唔少進度(但唔算叻)。
我諗今時今日讀咩學校家長都要付出,local school要溫功課測驗考試,British curriculum school 一樣有功課(畫畫、做實驗、寫詩⋯)IB school 就放手俾家長自己plan囉!

發表於 昨天 11:14 |只看該作者
chunting34 發表於 24-10-5 09:07
你個女肯做好好呀,唔會話學校無要求就唔做。請教writing係邊度補呀?
...

因為做完先可以睇機所以肯做(emoji)我覺得小朋友要習慣每日有些練習。writing 上門,唔平,我上FB 搵左個在ESF 教, 其實IS 要補習係比local school 貴

發表於 昨天 12:58 |只看該作者
小朋友間學校都係行PYP,初小階段學校每日給30分鐘功課。老師有講過,如果學生要需要多過30分鐘先完成,要話俾老師聽,再調節。

雖然我覺得英文同數學功課比得好淺,不過我都好認同學校既做法,比少少”discipline” / “habit”佢地,日日都要花點時間做下learning。

正如樓上媽媽們嘅分享,IB 既freedom係可以好大,年紀細嘅小朋友,有時就係要培養佢哋呢個discipline,希望慢慢佢哋會自動自覺去做。

大家加油!!!

發表於 昨天 15:32 |只看該作者
You can pick IS that is more structured eg SIS, Harrow etc Personally, i think the quality of PYP is highly dependent on the educator.
Thats very risky to me.

The idea PYP is nice but it’s hard to be executed.
I am not aware of any school offering a good PYP program in hk.
(This is my personal opinion)

發表於 21 小時前 |只看該作者
Hoola 發表於 24-10-5 15:32
You can pick IS that is more structured eg SIS, Harrow etc Personally, i think the quality of PYP is ...

你有機會接觸過香港每一間提供pyp ib school如何執行? 那方面可以改善?

發表於 12 小時前 |只看該作者
做得好嘅IB school其實都係structured的,IB 提供框架,學校毎個年級有Year co-ordinator, 小學階段為例,每班的class teachers應該有課程會議協作整合每個單元的課程/課堂內容,當然入到課室由唔同老師execute就會出現差異,呢個同我哋以前讀書嘅經驗無分別。

不是要為IB school講說話,因為做得好唔好,間間不同,我只是分享自己的經歷。

發表於 12 小時前 |只看該作者
Hoola 發表於 24-10-5 15:32
You can pick IS that is more structured eg SIS, Harrow etc Personally, i think the quality of PYP is ...

無”PYP”既IS 既校本課程都會有inquiry based learning

同樣PYP有Structured Curriculum
中英數+專科+UOI

不只是PYP,在那一類學校都會受到老師質素影響。

IS小學階段我同意家長可以安排適量exercise給孩子練習,特別是數學

發表於 11 小時前 |只看該作者
Radiomama 發表於 24-10-5 07:54
好同意你嘅分享。

IB school 如在大海習泳,家長睇少眼都唔得。

謝謝你的分享啊

想請教寫作方面,初小時老師一般都主要鼓勵他們寫,不會改他們的writing,請問高小時老師會改正他們和教他們怎樣可以寫得好d,組織好d嗎?除了叫小朋友閱讀,我們家長還可以怎樣幫小朋友改進寫作技巧呢?謝謝

發表於 7 小時前 |只看該作者
chunting34 發表於 24-10-6 09:36
謝謝你的分享啊

想請教寫作方面,初小時老師一般都主要鼓勵他們寫,不會改他們的writing,請問高小 ...

語言的學習是:聽、講、讀、寫
Y1主要是做magic writing, 學生我手寫我口;native speaking的學生識聽識講但可能唔識寫,呢個階段老師多會配合教phonic, 寫出同音節已經好鼓舞。

這情況可能維持到Y2, 老師會慢慢加入spelling, 學生寫嘅內容會越來越豐富。Y1-2多數由recount開始,去完field trip就寫去咗邊度睇咗啲乜嘢。之後又會教寫menu, 學標示步驟。Y3之後會教寫poem/descriptive writing/report/argumentative writing etc.

孩子生活詞(emoji)越豐富,他們才會反映在寫作上。她/他的性格也會影響style, 我仔只擅長寫recount-巨細無遺,但枯燥乏味,之後佢寫議論同lab report均得心應手,因為有statement, 有理有據,有步驟、有總結。IB 學生好「寫得」不是個個變身沙士比亞,而是懂得用語言文字表達自己,理科人無文采但有見地已經可以。

外補writing視乎你嘅目標,如果想在一啲公開寫作比賽攞奬,有些寫作技巧要學吓。如果想上到中學能寫出好的議論文,我反而覺得應該在高小時去學辯論,訓練思維模式、思辯能力,帶領孩子嘅語文表達。

sabsab122    發表於 2 小時前
RainyRice    發表於 4 小時前

發表於 6 小時前 |只看該作者
多分享一點:

小學時中文及英文科均會學寫詩,睇過同學的習作,再睇自己個仔寫嗰啲,真係得啖笑。去補習或上writing class? 我們當然有去考慮,但最後我哋放棄;都係多閱讀就算啦。

發表於 4 小時前 |只看該作者
chunting34 發表於 24-10-6 09:36
謝謝你的分享啊

想請教寫作方面,初小時老師一般都主要鼓勵他們寫,不會改他們的writing,請問高小 ...

我覺得最有用係睇書加興趣,當然天份也有一定影響。
出去上堂我好怕會把簡單學會的東西拖到學足50堂(所以我地細個phonic都冇出去上),其實好多野學校可能已經教了,小學網課時我見過老師教writing是提供框架,例如甚麼文體要有以下特點,要如何組織,學生自己寫完自己逐點改(✓),咁改完就會記得。
有興趣可以參加下短期workshop / 學校magazines ECA. 想辦法把writing融入生活,例如叫佢幫手寫投訴信呀。

發表於 3 小時前 |只看該作者
chunting34 發表於 24-10-4 18:49
我明白你嘅感受同無奈。IB PYP 好睇學校點編排課程㗎,深淺程度間間IS都唔同,有D academic D嘅IS直情唔用 ...

自己認為IB PYP是個很好的課程,國際學校用較為自由和不會強迫的方法去教導學生,而且基本上全部工課都在校內完成,因為沒有在家的工課。所以小朋友是有大量的課餘時間。

有些在校內未能主動學習的同學,如果回家後家長又不理,真的會是大落後什麼都不認識。

按自己的經驗,如果你觀察和了解到自己的小朋友在校內是愛學習和享受學習。不用擔心P Y PP的課程,都無需利用課餘時間去補習。當然自己亦都見過唔少家長唔放心,利用課餘時間去補習,亦是無壞的。反而自己就善用課餘時間去發展小朋友其他方面的興趣。這樣對小朋友將來的發展更加有利。

自己的小朋友亦都是用這個方法,亦見身邊幾個類似的例子。最後全部都考到好好的IB成績。

當然要觀察自己小朋友是哪一類型的學生才用針對性的方法。

發表於 1 小時前 |只看該作者
lovelysnake 發表於 24-10-5 11:14
因為做完先可以睇機所以肯做(emoji)我覺得小朋友要習慣每日有些練習。writing 上門,唔平,我上FB 搵左個 ...

如果ESF小學, 其實你覺得最需要補習是哪些科目呢 (中文, 英文, 數學)?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊