用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 亞女想放棄學鋼琴:(
go

亞女想放棄學鋼琴:( [複製鏈接]

亞女想放棄學鋼琴:(

如果亞女學了一年多D鋼琴後話唔想繼續學,你會唔會俾佢放棄定要迫她繼續?

Re: 亞女想放棄學鋼琴:(

How old is she?

簽名被屏蔽

小朋友學音樂係好漫長戰爭,除非係佢好有興趣或者性格係好自覺的, 如果唔係辛苦

醒目開學勳章

Let's her go and take a break, if she still like it, she may request for it again  

第一先問自己點解要佢學?
第二要睇佢有無興趣學?(多數都有興趣但唔想練)
無需太介懷,不竟現在學了,在香港大部份的人到
將來都唔會再彈,玩下就算喇。

talk to her if she likes it or not. If she has no interest, don't force her though.

Like my son, he likes to play piano but he just doesn't like to practice every day. 5 to 10 mins at most, i have to ask same question everyday 'have you practice yet?' :-x I think the teacher is very important, I changed several teachers as he/she is the one who can arouse his interest in piano. Some centres hire some young girls to teach, they like a big sister but not a good teacher. My son's current teacher is a middle-aged mom, a lot better!

She is 6 yrs old now!
kiki_wong 寫道:
How old is she?

bighug,
If I let her to take a break, it is equal to waste all what she learnt before, she will forget everything and almost start from beginning again.  This is the most I concern!

bighug 寫道:
Let's her go and take a break, if she still like it, she may request for it again  

Yanmachai,
1. 坦白講, 好慚愧這真是人有我有的心態, 其他興趣我是由她自己揀的, 但鋼琴我覺得現今時勢是最基本的, 而她是女仔, 讀女校,班中十個同學十個都學
2. 而佢唔想學的原因係唔喜歡彈電子琴, 但鋼琴就ok,  又要我坐喺佢隔離, 唔坐就無心机練.  唉!我邊得有地方擺咁大個琴, 又邊得有咁多時間陪佢練丫.  每晚我陪她做功課己經去到1l點, 佢練琴就喺朝早, 我都要返工啦!

yanmachai 寫道:
第一先問自己點解要佢學?
第二要睇佢有無興趣學?(多數都有興趣但唔想練)
無需太介懷,不竟現在學了,在香港大部份的人到
將來都唔會再彈,玩下就算喇。

簽名被屏蔽

我個女又係6歲幾,學左2年,老師話出年同佢考2級.點知佢練本考試書時好困難,加上剛剛升上小一,吾係好夠時間.成日都吾肯練琴,又問我點解要學琴...有時我見佢返學d書都未溫,便吾使佢日日練琴,有時佢8點鐘就入房睡啦,咩野都做吾到.我同琴老師講,佢話觀察下一個月先wor~~我都吾想佢因為一d課外野而無晒心機..有d後悔同佢報全日小學..真係好辛苦..

ydoris 寫道:
我個女又係6歲幾,學左2年,老師話出年同佢考2級.點知佢練本考試書時好困難,加上剛剛升上小一,吾係好夠時間.成日都吾肯練琴,又問我點解要學琴...有時我見佢返學d書都未溫,便吾使佢日日練琴,有時佢8點鐘就入房睡啦,咩野都做吾到.我同琴老師講,佢話觀察下一個月先wor~~我都吾想佢因為一d課外野而無晒心機..有d後悔同佢報全日小學..真係好辛苦..

yee? 全日制唔會「他條」啲咩?
我個女讀下午班,啲時間更加難攪。
我個女學緊小提琴,呢兩日佢練琴,我喺側邊伴舞,佢覺得好攪笑就肯主動練,但都係練10分鐘jar。

我個人覺得不能輕易比佢放棄.
我好多野都可以比佢撰, 食mug著mug玩mug有mug所謂, 但至於要恆心要毅力去操練的, 是另一回事, 並唔係什麼父母想完夢呀迫個小朋友學琴等呢d想法 ;試問, 如果比佢撰, 就算佢對彈琴幾有興趣, 但要佢日日操練半至一小時, 比我都唔撰啦.  我去玩好過la呀媽.. 如果呢個時候你唔幫下佢, 引導佢, 個細路點會識撰???
老實講, 如果今日的堅持和勞力, 他朝佢能在彈琴藝術上有一定的成就固然開心啦.  但我從不"車"望, 因我d小朋友都不是什麼天才資優, 對佢來說, 最最重要的, 是培養他做任何事都有一顆要付出勞力才有成果的心, 堅毅不容易放棄的精神在現今真係好寶貴.  試問, 樣樣野都因為怕操練怕付出邊有成功?  難道我地只想我們的下一代什麼都靠shortcut, 運氣????

唯有你幫佢攞個平衡law.
我以前盡量都要d女日日彈半小時以上, 但其實好辛苦, 因太多功課, 做完晒都成9點幾, 點彈到半粒鈡呢?  我最近就比較彈性, 多功課的日子, 至少都要彈番3-4個字, 少d功課或考完試就起碼每日要彈半至9個字law,  weekend和假日, 就彈成粒鈡, 拉上保下law唯有.  

I agreed with you very much!! I will try my best to support my daughter.  Thank you.

Dear Cammy and Yi2,

You are right!! Last two months, my little daughter always cry to me when I push her to practice more.  I felt so upset and unhappy.  But now she says she like piano and want to practice more... even the time is only 10 to 15 minutes.  It shows a great improvment to me.  I am glad to share my experience to you all.

今天你們迫他們學琴,你們以為可以培養他們不要做事輕然放棄嗎?我告訴你們,當一天你們無法在再迫他們的時候,他們就放棄給你們看。
重要的係讓他們知道,甚麼事情要堅持,甚麼事情可放棄;甚麼時候要堅持,甚麼時候要放棄。
我相信你們一定會發現到你們的小朋友做一些事情時是不會輕言放棄的。可能係睇電視,打機。當他們做一些他們有興趣的事情,你們想他放棄也難。

培養他們的對事物的興趣吧!

小朋友往往都是捨難取易啦.我個女又話英文班悶,我同佢cut左,剛報番學校劍橋英文,珠心算又話吾鐘意,讀左年幾無讀.但溜冰就成日問我今個星期會否下雨cancel..好彩佢都好鐘意參加比賽,我會同佢報下個月的全港公開賽啦.呢排練考試個d諳真係好鬼悶架...佢d手指位錯晒,連我都俾老師話吾睇住佢..嗚~~~嗚~~
話時話呀,學校有d功課輔導班俾d綜援家庭,我都好想個女可以參加,我吾係呢d家庭,但又出吾到錢補習班,我又要返工,好似吾係好公平.d綜援家庭吾使返工,未仲得閒教仔??點解我地地無呢d優惠姐..

我呀女都學咗琴2年嘞,果時每次學3首歌,佢睇琴譜豆豉唔掂,有時連琴譜低C高C都未搞清,淨係記得用邊隻手指彈同埋首歌仔係點,彈錯咗就發脾四,好鬼惡搞。

咁我叫佢唔好學啦,無謂為咗D"興趣"搞到大家都唔開心,佢又唔制喎,So 我同佢講,如果唔識唔駛發脾四架,叫老師教多次law,再唔識米又教多次law。果時我叫老師睇佢mood,high時教多D, Low時教少D,我又聽老師講可以左右手分開練,叫佢感受吓淨右手嘅音樂、淨左手嘅音樂,雙手彈嘅音樂,我又扮聽眾講下D感覺,佢又講下。so far e+唔駛喊住練,有時自彈自唱,重試吓轉major彈。

我諗,如果唔用做功課呀、test呀果d態度 / 心態,真係"興趣",興之所至咁學又會唔會好D呢!當然,如果為考級,真係唔知幾時至到終點!

我 三個女都學琴, 大女八級考完再學僅dip, 二女崗考完五級, 三女考完四級, 練琴乃自小培養的習慣, 一日一個鍾係基本, 唔練係=唔讀好默書一樣甘 要比我鬧 !

一係唔好學, 學就要有始有終 , 凡事必需盡力以為 !

每樣事唔應話鍾意就做, 三分中後冇晒熱情就放棄,  甘冇毅力, 點去漫漫長路有毅力去讀好書, 做人呢 ? 鍾意先去做, 玩情緒就唔做 ? 試想家下社會上有邊個成材的人係感樣架呢 ?

唔好太就小朋友, 唔好比佢地牽住你走, 想清楚, 佢係要你去帶引上正路, 你先係佢亞媽 !  

有d小事係有得bargin, 但唔係應做的生活習慣都可bargin架 ! 
Msma
‹ 上一主題|下一主題